Trwałe kamienie mielące

Dzisiejszy rozwój techniki i technologii pozwala inżynierom na wyprodukowanie bardzo nowoczesnych i wydajnych maszyn do mielenia. Pomimo tak dużej presji w stosowaniu coraz nowocześniejszych materiałów, wielu producentów wciąż używa kamieni, jako osprzętu rozdrabniającego w takich urządzeniach. Jak kiedyś wyglądały kamienie do mielenia i dlaczego są wciąż w modzie?

Kamienie do mielenia dawniej i dziś

kamienie mielącePrototypem mechanicznych urządzeń do mielenia różnych składników są żarna. To urządzenie to nic innego, jak właśnie wielkie kamienie, między które wsypywało się zboże, a następnie ręcznie obracało względem siebie, uzyskując w ten sposób mąkę. Kolejnym etapem rozwoju urządzeń do mielenia i właściwie pierwszym, który możemy określić słowem „przemysłowy” jest powstanie młynów. Naukowcy szacują, że pierwsze młyny były budowane już w I w p.n.e. i były zasilane kołami wodnymi. Dopiero w XII wieku pojawiły się wiatraki, które były wykorzystywane tylko i wyłącznie do mielenia zboża. W dzisiejszych czasach kamienie mielące są wpędzane w ruch dzięki skomplikowanym systemom mechanicznym. Nie zrezygnowano z mielenia kamieniami, ponieważ ta technologia pozwala na uzyskanie bardzo drobnych ziarn. W ten sposób rozdrabnia się mąkę, kakao, przyprawy oraz inne naturalne składniki. Kamienie jednak nie prezentują się tak, jak dawniej. Są to znacznie bardziej dopracowane elementy, wykonane ze skał bardzo twardych, odpornych na ścieranie.

Producenci nie zrezygnują z zastosowania kamieni do mielenia, ponieważ wciąż jest to stosunkowo tania i skuteczna technologia. Skały zużywają się znacznie wolniej niż stalowe ostrza lub metalowe koła mielące. Ze względu na swój skład chemiczny, nie mogą one jednak mielić każdego rodzaju materiału, ponieważ są wrażliwe na niektóre substancje.